Bilişim teknolojilerini sağlığını bozacak ve kendini bağımlı yapacak şekil ve sürelerde yoğun kullanmaz. Bu şekilde kullanımın beden ,sosyal ve ruh sağlığına zarar vereceğini ve hayatının normal akışını bozacağını bilir.
Diğer kullanıcıların haklarına saygı gösterilmelidir, insanların iletişim ve erişim özgürlüğüne sahip olduklarını bilir, fikirlerine ve emeklerine saygı duyar.
Erişim yetkisinin bulunmadığı cihazlara, sistemlere veya bu sistemlerde bulunan bilgi kaynaklarına kasıtlı olarak girilmemesi ve müdahale edilmemesi gerektiğini bilir.
Fikri Mülkiyet Haklarına saygı gösterir. Bir başkasının ürettiği bilgiyi intihal yoluyla elde etmez ,kullanmaz, kullandığı bilginin kaynağını belirtir.
Forum veya sosyal medya gibi herkese açık tartışma ortamlarında yazışmalara dikkat eder, toplumsal ahlak ve genel ilkelere dikkat eder cümlelerini ona göre kurar.
İnternet diline dikkat eder. Büyük harf kullanırken gerekli yerde kullanımına dikkat eder, sürekli büyük harf kullanımı internette bağırarak konuşmak anlamına geldiğini bilir..
İnternet ortamında diğer kullanıcılara zorbalık/taciz yapmaz, saygısız sözlerde bulunmaz ve art niyetli davranışlar sergilemez. Bu tür davranışları Siber Zorbalık olduğunu bilir.
İnternet ortamında yasal olmayan içerikleri paylaşmaz, çoğaltmaz ,indirmez veya cihazlarında ve/veya bulut ortamlarında depolamaz.
İnternet ortamındaki kişilerin gerçek kişiler olmayabileceğinin farkındadır. İnternet kişiliklerinin kullanıcıların kendi kişiliklerini yansıtmayacağını bilir, internet korsanları ,zorbalar ,kumar siteleri ve çocuk istismarcılarına karşı her an uyanıktır. Farkındalığı üst seviyededir. İnternet ortamında kişiliğine özge fotoğraf ve videolarını paylaşmaz.
İnternet ortamındaki yazışmalarında duru bir Türkçe kullanımına, dil bilgisi ve yazım kurallarına dikkat eder. Anlamsız jargon ve kısaltmalar kullanmaz.
Kişisel bilgilerini koruması gerektiğini bilir. Özel bilgilerini paylaşacağı ve paylaşması gerektiği kurumsal internet sitelerini ve ortamlarını tanır ve bu bilinçle hareket eder.