T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ERZURUM / OLTU - Oltu Nenehatun Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Özel Eğitim Sınıfı Genel Bilgiler


Özel Eğitim Sınıfı Nedir?
Okul ve kurumlarda, durumları ayrı bir sınıfta eğitim görmeyi gerektiren özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için yetersizlik türü, eğitim performansları ve özellikleri göz önünde bulundurularak, özel araç-gereçler ile eğitim materyalleri sağlanarak oluşturulmuş sınıflardır.

Özel Eğitim Sınıfları Nasıl Açılır ve Kapatılır?
Özel eğitim ihtiyacı olan ve ayrı bir sınıfta eğitim almaları uygun bulunan bireylerin, yetersizliği olmayan akranları ile bir arada eğitim görmeleri amacıyla her tür ve kademedeki resmî ve özel okullarda özel eğitim hizmetleri kurulunun teklifi doğrultusunda il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından özel eğitim sınıfları açılır. Bu süreçte özel eğitim hizmetleri kurulu özel eğitim sınıfında eğitime erişimi sağlanacak öğrencilerin yetersizlik türleri, özel eğitim sınıfı açılmasına ihtiyaç duyulan kademe ile bu sınıfta uygulanacak eğitim programının belirlenmesi gibi hususlarda değerlendirmeler ya-par ve millî eğitim müdürlüklerine bu doğrultuda öneride bulunur. Özel eğitim sınıflarının kapatılması ile ilgili iş ve işlemler il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun önerisi doğrultusunda il/ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından yapılır.

Okullarda Birden Fazla Özel Eğitim Sınıfı Açılabilir mi?

Özel eğitim sınıfında eğitime erişimi sağlanması öngörülen öğrenci sayısı ile il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun önerisi doğrultusunda bir okulda birden fazla özel eğitim sınıfı açılabilir. Ancak eğitime erişimleri bu yolla sağlanacak öğrencilerin ikamet adresleri dikkate alınarak uygun olan tüm okullarda özel eğitim sınıfı açılmasına özen gösterilir.

Özel Eğitim Sınıfları Arasında Nakil/Geçiş İşlemleri Nasıl Yapılır?
Aynı tür eğitim programının uygulandığı özel eğitim sınıfları arasında gerçekleştirilecek nakil işlemlerinde, rehberlik ve araştırma merkezi tarafından düzenlenenözel eğitim değerlendirme kurulu raporu yeniden istenmez; nakil işlemleri il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunca yerleştirme kararı doğrultusunda yapılır. Ancak öğrencinin devam ettiği eğitim ortamının uygun olmadığı durumlarda rehberlik ve araştırma merkezinde öğrencinin eğitsel değerlendirme ve tanılaması yeniden değerlendirme yapılır. Özel eğitim değerlendirme kurulu raporu doğrultusunda il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun vereceği yerleştirme kararına göre- öğrencinin yeni eğitim ortamına geçişi ile ilgili iş ve işlemler yapılır.

Özel Eğitim Sınıflarında Devam/Devamsızlık Takibi Nasıl Yapılır?
Bulunduğu okulun eğitim programını uygulayan özel eğitim sınıflarına devam kayıtlı öğrencilerin devam devamsızlık takibi ile ilgili iş ve işlemler bünyesinde açıldığı okulun tabi olduğu mevzuat hükümleri doğrultusunda yürütülür. Özel eğitim programı uygulayan özel eğitim sınıflarına kayıtlı öğrencilerin devam devamsızlık takibi ile ilgili iş ve işlemler ise takip ettikleri programın uygulandığı özel eğitim okullarının tabi olduğu Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yürütülür.

Özel Eğitim Sınıflarındaki Öğrencilere Düzenlenecek Belgeler Hangileridir?

Ortaöğretim kademesinde;
Özel eğitim mesleki eğitim merkezi programını uygulayan özel eğitim sınıfından mezun olan öğrencilere "Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi (Okulu) Öğrenim Belgesi" verilir. Bu belge yükseköğretime devam etme hakkı sağlamaz, ancak bireylerin herhangi bir işte istihdam edilmesi durumunda ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara tanınan özlük haklarından yararlanmalarını sağlar. Özel eğitim iş uygulama merkezi programını uygulayan özel eğitim sınıfından mezun olan öğrencilere "Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi (Okulu) Öğrenim Belgesi" verilir. Ancak, bu belge mesleki eğitim merkezlerince verilen belgeye denk değildir.

Özel Eğitim Sınıfında Öğrenim Gören Öğrencilerin Başarı Değerlendirilmesi Nasıl Yapılır?
Bulunduğu okulun eğitim programını takip eden özel eğitim sınıfı öğrencilerinin başarıları, devam ettikleri okulun sınıf geçme ve sınavlarla ilgili hükümlerine göre değerlendirilir. Ancak, değerlendirmelerde öğrencilerin BEP'leri dikkate alınır. Özel eğitim programı takip eden öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde BEP'lerinde yer alan amaç ve davranışlar (kazanımlar) dikkate alınır. Bu kapsamda öğrencinin bütün dersleri için ayrı ayrı olmak üzere her dönemde kazandırılması hedeflenen amaçların davranışlarının yer aldığı çizelgeler hazırlanır. Bu çizelgede bir dönem için belirlenen davranışların toplamı 100 puan olacak şekilde her bir davranış puanlanır. Bu sınıflara devam eden öğrenciler başarısız notla değerlendirilmez.


Özel Eğitim Sınıflarının Araç-Gereç Gibi İhtiyaçları Nasıl Karşılanmaktadır?
Özel eğitim sınıflarının ihtiyaçları, bünyesinde açıldıkları okulların bağlı bulundukları genel müdürlük tarafından, Okul Aile Birliği ve Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliği ile karşılanmaktadır.


Eğitim Tür Ve Kademelerine Göre Hangi Özel Eğitim Sınıfları Açılabilir?
Ortaokul ve lise kademesinde; Zihinsel yetersizliği ya da otizmi olan öğrenciler için yetersizlik türü ve derecesine göre bu kademelerde özel eğitim sınıfı açılabilmesi söz konusu iken görme veya işitme yetersizliği olan öğrenciler için özel eğitim sınıfı açılmaz. Lise kademesinde mesleki eğitim hizmeti veren ortaöğretim kurumları bünyesinde, hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan bireyler ile otizmi olan bireyler için özel eğitim mesleki eğitim merkezi programı uygulayan özel eğitim sınıfları; orta veya ağır düzeyde zihinsel yetersizliği olan bireyler ile otizmi olan bireyler için özel eğitim iş uygulama merkezi programı uygulayan özel eğitim sınıfları açılabilir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.06.2021 - Güncelleme: 18.06.2021 10:34 - Görüntülenme: 5338
  Beğen | 2  kişi beğendi